Minecraft is een 3D ‘sandbox’ game ontwikkeld door het Zweedse Mojang Studios, nu een onderdeel van Microsoft. Zoals de naam al doet vermoeden gaat Minecraft vooral over het delven van grondstoffen, en het maken (craften) van voorwerpen. Omdat de wereld is opgedeeld in kubussen, kunnen gebruikers ook gemakkelijk creatief zijn in Minecraft en zowel simpele als ingewikkelde constructies bouwen. De standaardspelmodus zit bovendien ook vol met vijanden en andere personages. Het concept is duidelijk een winnaar: Minecraft wordt beschouwd als de bestverkochte videogame allertijden.
Naast de single-player modus, is er ook een grote online community ontstaan. Spelers kunnen samenkomen op elkaars werelden, of elkaar gaan ontmoeten op speciale Minecraft servers met honderden mensen tegelijk. Door de creatieve opties en de interactie met andere spelers wordt Minecraft daarom vaak als metaverse platform beschouwd. Makers van werelden hoeven bovendien niet per se Minecraft te gebruiken als ‘editor’, er zijn talloze mods en world edit tools beschikbaar voor grotere projecten. Zelfs een Autodesk TinkerCAD project kan met een beetje vertaalwerk overgezet worden naar een Minecraft-compatibele wereld.
Java vs. Bedrock #
De oorspronkelijke versie van Minecraft verscheen op PC en werd geschreven in de Java-programmeertaal. Aangezien Minecraft al vanaf het begin vrij populair was, zijn alle uitgebrachte mods ook specifiek gericht op deze versie. Sinds een aantal jaar is er echter ook een ‘Bedrock’ versie van Minecraft, die in een efficiëntere taal werd geschreven en vooral wordt gebruikt in de console- en mobiele versies van Minecraft. Die Bedrock editie bevat ook de Minecraft Marketplace, een in-game digitale economie waar Minecraft creators hun levels, skins en gameplay elementen kunnen verhandelen.
Deze Minecraft Marketplace wordt bovendien ook gretig gebruikt door bedrijven die een Minecraft-ervaring willen mogelijk maken, zoals Burberry, Star Wars, Frozen, BBC en anderen.
The Uncensored Library #
Omdat Minecraft werelden gemakkelijk joinbaar zijn via een IP-adres, kan Minecraft eigenlijk beschouwd worden als een toegankelijk internet-achtig netwerk (waar bijvoorbeeld overheden moeilijker aan censuur kunnen doen, omdat een Minecraft-server blokkeren minder eenvoudig is dan een webpagina offline laten halen). Dat idee speelde ook bij Reporters Without Borders – de makers van The Uncensored Library – een Minecraft-wereld waarin persvrijheid wordt gepromoot en elk gecensureerd boek volledig in te lezen valt. In landen met een strict internetbeleid (China, Noord-Korea, Rusland, Indonesië…) is pers- en internetvrijheid niet vanzelfsprekend. Mensen die deze gecensureerde boeken willen lezen, kunnen dus simpelweg naar een Minecraft-wereld gaan.
In many countries, websites, social media and blogs are controlled by oppressive leaders. Young people, in particular, are forced to grow up in systems where their opinion is heavily manipulated by governmental disinformation campaigns.
But even where almost all media is blocked or controlled, the world’s most successful computer game is still accessible. Reporters Without Borders (RSF) uses this loophole to bypass internet censorship to bring back the truth – within Minecraft.
Reporters Without Borders
Frankrijk in de metaverse #
Minecraft werd zelfs tijdens de Franse presidentsverkiezingen in 2022 gretig gebruikt door zittend president Emmanuel Macron die zijn herverkiezingscampagne gedeeltelijke via Minecraft voerde. Er werd een officiële Minecraft server van de natie Frankrijk opgericht (de Macronverse?) die ook de geofgrafische vorm van Minecraft nabootste. Hoewel er weinig interactiviteit was, was deze Minecraft server een digitale politieke campagne waar onder meer de standpunten van Macron naar voor kwamen. Nota bene: Macron wil investeren in een Europese metaverse om te kunnen concurreren met de Verenigde staten en China.