Inleiding #
Decentralized Autonomous Organizations (gecentraliseerde autonome organisaties) of DAO’s zijn blockchian-gebaseerde en gedecentraliceerse organisaties of ‘bedrijven’ die worden bestuurd door de houders van een corresponderende token. Deze tokens gelden dus eigenlijk als een soort aandelen met stemrecht.
Er kan een bepaalde analogie gemaakt worden met frisdrank/snackautomaten: er zijn geen winkeluitbaters, er is geen distributie, er zijn geen managers. Echter vertouwen mensen het syteem van een frisdrankautomaat (als ik twee euro ingeef, krijg ik een blik Cola) omdat er vaste, bekende regels zijn. DAO’s kunnen beschouwd worden als automaten, maar dan slimmer. Smart contracts (zie kennisartikel over blockchaintransacties) zijn niet corrupteerbaar en laten ook toe dat transacties gesplitst kunnen worden over meerdere begunstigden.
We zien dat deze smart contracts nu al gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld onafhankelijke journalisten en content creators te belonen. In plaats van grote bedrijven kunnen ook kleinere communities “investeren”. Geen kredietkaarten, ingewikkelde transacties of overschrijven, facturen of getekende documenten (en heel wat tijd dat erbij komt kijken) nodig.
Je zou wel eens kunnen stellen dat DAO’s de Web3/metaverse versies zijn van LLC’s (besloten vennootschap, vof of commanditaire vennootschapen in België) of 501(c)’s (vereniging zonder winstoogmerk). Bepaalde kostelijke NFT’s worden bijvoorbeeld vaak gekocht door DAO’s in plaats van individuele klanten.
Voorbeelden van DAO’s #
ConstitutionDAO
Het doel dat ConstitutionDAO had opgesteld was om genoeg geld in te zamelen om een van de dertien originele exemplaren van de grondwet van Verenigde Staten aan te schaffen. Al snel werd een groot bedrag van 47 miljoen USD verzameld om mee t doen in een Sotheby’s veiling. Volgens de voorspellingen van het veilinghuis zou dit bedrag ruim volstaan, maar ConstitutionDAO verloor uiteindelijk de veiling van een private bieder. Hoewel de DAO dus niet meteen slaagde in z’n opzet, schreef het wel geschiedenis als het hoogste bedrag ooit opgehaald in een crowdfunding – crypto of fiat.
Er waren echter ook een aantal opmerkingen over het verloop van ConstitutionDAO. Hoewel de gebruikers netjes de mogelijkheid hadden om hun geïnvesteerde geld weer uit de pot te halen, ging dit gepaard met hoge gas fees van Ethereum. In sommige gevallen waren de transactiekosten (twee keer, eenmaal bij de inleg en nog eens voor de terugbetaling) hoger dan het oorspronkelijk gedoneerd bedrag.
CityDAO
CityDAO is een organisatie die een stuk land heeft gekocht in Wyoming. Houders van de token zijn mede-eigenaars en hebben inzage/stemrecht over wat er met het stuk land moet gebeuren. De staat Wyoming is niet toevallig gekozen: DAO’s worden daar als volledig legitieme organisaties beschouwd.
FWBDAO
Hoewel de naam van deze autonome organisatie, “Friends With Benefits DAO“, doet vermoeden dat het gaat om een of andere dating applicatie, is FWBDAO een van de beste voorbeelden van een ‘exclusieve sociale club’ die online en offline events organiseert. FWBDAO is dus gebaseerd op exclusiviteit. Houders van de token kunnen de bende vervoegen.
Wie FWBDAO tokens bezit kan deze verkopen en verliest daarbij de toegang. Dit zou echter ook als effect hebben dat de tokens goedkoper zouden worden (omdat er plots meer aanbod is), en dat willen de andere eigenaars van de tokens voorkomen. Met andere woorden, deze sociale DAO probeert er alles aan om zijn gebruikers te behouden.
Mogelijke andere toepassingen voor DAO’s #
DAO’s zouden bijvoorbeeld ook gebruikt kunnen worden om te modereren op sociale platformen. We zien dit bijvoorbeeld bij Web3-platformen zoals Hive, waar met upvotes en downvotes wordt gewerkt. Men hoeft het echter niet noodzakelijk bij puur Web3-platformen te houden.
Bijvoorbeeld: iemand die een spampost ziet op Twitter, zou dit kunnen rapporteren en hiervoor tokens ontvangen. Schend je de Twitter guidelines? Dan verlies je weer een paar tokens. Dit is uiteraard slechts een fictief voorbeeld, maar wel een realistische use case voor tokenmodellen op platformen.
Concreet hebben Kickstarter, Reddit en Discord – allemaal grote platformen – al interesse vertoond in blockchain-gebaseerde tokenmodellen.