Zelfs de Europese Unie heeft zijn eigen metaverse platform, dat werd opgericht om het foreign aid investment plan van de Europese Commissie’s Global Gateway programma toe te lichten en te promoten. De virtuele wereld, die bezoekbaar is via een browser, richt zich vooral op 18- tot 35-jarigen (millenials en Gen-Z generaties) die vooral actief zijn op sociale media apps zoals TikTok en Instagram, en op personen die geen kennis hebben of niet vertrouwd zijn met de doelen en de werking van de EU en zijn Global Gateway programma.
Discover the new #GlobalGateway digital platform – https://t.co/DHAdsfwbA1
— EU International Partnerships 🇪🇺 (@EU_Partnerships) October 13, 2022
Our shared digital space is the perfect place to get to know new people and reflect on global issues to make a difference for our shared future. #WhoWeAre pic.twitter.com/IAA01vIYbo
De kleinere metaverse, die naar verluidt zo’n 387.000 Euro kostte om te ontwikkelen en te onderhouden, laat gebruikers toe om met elkaar te interageren in een gedeelde digitale ruimte en meer informatie op te zoeken over bepaalde Europese doelen rond klimaat, connectiviteit, gezondheid en onderwijs. Het Global Gateway programma houdt ook regelmatig events met sprekers, hoewel ze vooralsnog geen groot succes blijken te zijn.
Een journalist van Devex woonde een van dergelijke events bij, en vermeldde dat hij slechts vijf andere mensen is tegengekomen in de metaverse. De ontvangst op Twitter en Facebook onder de #GlobalChallenge hashtag is ook niet positief te noemen, op z’n zachtst uitgedrukt. Heel wat mensen zijn van oordeel van de EU het ontwikkelingsgeld van Global Gateway beter hadden gestoken in effectieve middelen om mensen te hulpen, aangezien het budget afkomstig is van het foreign aid program.
Wie wil inloggen op het Global Gateway platform moet soms wat geduld hebben: er is een wachtrijsysteem ingebouwd om gradueel mensen toe te laten. Er wordt geen blockchaintechnologie gebruikt en de hele ervaring is erg closed-platform.