Inleiding #
Google heeft net zoals Meta al een vrij lange geschiedenis met het maken van virtual reality headsets, al gebeurde dat niet altijd met even veel succes. Momenteel heeft Google geen enkel VR-product meer in zijn assortiment, enkel Google Glass. Volgens geruchten gaat Google in 2024 een nieuwe AR-headset op de markt brengen, waardoor Google opnieuw meer zou investeren in de metaverse.
Voormalige VR-platformen #
De eerste virtual reality headset van Google kon je moeilijk een headset noemen: in feite ging het slechts om een stuk karton met een paar lenzen in. Gebruikers moesten hun smartphone in de constructie steken dat dan dienst deed als scherm.
Google Cardboard zag het levenslicht in 2014 en hoewel het technisch absoluut weinig voorstelde, werd het toch een vrij groot succes. Meer dan vijf miljoen Cardboards zijn verkocht, met wellicht nog een hele hoop van andere partijen (aangezien een kartonnen doos vrij gemakkelijk na te maken is). De kans is echter groot dat heel wat van de Cardboard-kopers het hebbeding hadden gekocht uit nieuwsgierigheid – voor velen was Cardboard de eerste introductie tot virtual reality. De lage prijs zal ongetwijfeld ook een grote rol gespeeld hebben.
In 2016 besliste Google om z’n VR-ambities verder uit te werken. Het lanceerde een volledig nieuw platform en ecosysteem, Daydream. Ook hier moesten gebruiken hun smartphone gebruiken als display, maar de headset bestond nu uit kunststof, was kwalitatief van veel hogere kwaliteit en er werd nu een pointer-controller meegeleverd.
Drie jaar later werd echter duidelijk dat Google Daydream niet het gehoopte succes had, en zowel Cardboard als het Daydream-platform gingen op pensioen in 2019.
Google Glass (AR) #
Google Glass is een reeks van slimme brillen die voor het eerst werden geteased door Google in 2014. Het klein apparaat gebruikt een normale brilframe, maar daarbovenop een klein silicone prisma-projector display dat voor een augmented reality ervaring zorgt. Google Glass heeft ook een ingebouwde 5-megapixel camera om video’s en foto’s te nemen, hoewel dit feit ten tijde van onthulling meteen heel wat bezorgdheden rond privacy met zich meebracht. Glass is compatibel met een aantal verschillende Google apps (zoals Maps, bijvoorbeeld) en heeft ook een open development kit zodat third-party ontwikkelaars er ook mee aan de slag kunnen. Het apparaatje draait op Glass OS, een heel erg aangepaste versie van Android. Vanwege het hoge prijskaartje en beperkte functionaliteit kon Glass nooit echt op een commercieel succes rekenen, maar het heeft zeker nog levensvatbaarheid in de B2B-wereld met heel wat interessante use cases.
Google Glass wordt bijvoorbeeld vaak gebruik door transport- en logistiekbedrijven om pakketjes meer efficiënt te verwerken (werknemers kunnen bijvoorbeeld pakjes scannen met hun Google Glass zodat ze hun beide handen blijven vrijhouden). Ook worden ze vaak in een medische context gebruikt, tijdens operaties of tijdens huisdokterafspraken. Sommige huisdokters dragen een Google Glass die automatisch een transcriptie maakt van het gesprek – zodat huisdokters zich minder moeten bezighouden met het administratieve en meer tijd hebben voor de patient zelf.
Momenteel zitten we aan de derde generatie Google Glass – ook wel Enterprise Edition 2 genoemd – die draait op het Snapdragon XR1 platform (2019) en een prijskaartje heeft van $1,500. Momenteel is er geen enkel ander product dat op Google Glass OS draait. Een uitgebreid ecosysteem zal het wellicht niet worden, maar Glass heeft zeker en vast zijn nut in de bedrijfswereld bewezen.